Belgische winnaar Sint Joep 2016 21-03-2016 15:30:57

De uit het Belgische Schoten afkomstige standwerker Marc Demeyer werd zaterdagmiddag even na 15:00 uur uitgeroepen tot Koning van St. Joep 2016.

De titel wordt sinds enkele jaren uitgereikt aan de standwerker die zich in de ogen van de jury het beste profileert als verkoper. Daarbij spelen zaken als welsprekendheid, overtuiging, originaliteit, klantvriendelijkheid en aantrekkingskracht op het publiek een rol. Ze waren bij Marc Demeyer allemaal prominent aanwezig.

Terwijl de marktkoopman weer een groep van ruim vijftig toehoorders aan zich wist te binden met zijn verhalen over de veelzijdigheid van zijn dunschiller werd hij onderbroken door wethouder Leon Geilen, die hem kwam vertellen dat de jury hem unaniem had aangewezen als beste van de 86 standwerkers die op de markt tussen ruim 400 stille kramers hun waar verkochten.

De bekendmaking leverde een instemmend applaus van het rond de kraam van Demeyer verzamelde publiek op. De wethouder feliciteerde hem met de titel Koning van St. Joep 2016 en hing hem de bijbehorende sjerp om. Daarnaast kreeg hij de bijbehorende wisseltrofee (een beeldje van Ome Daan) mee naar huis, die vorig jaar werd gewonnen door wonderzeepverkoopster Lydia van der Ruit.

Vorig jaar stond Demeyer ook op de St. Joepmarkt. Toen was hij om 14:00 uur helemaal ‘los’ en al naar huis vertrokken. Dit jaar had hij dan ook een grotere voorraad dunschillers meegenomen.